velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (24)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Přiznám se, že na týdenní úlet z podzimní inverze do Egypta se mi moc nechtělo. Internetové recenze vždycky něčím odradí a navíc už jsem tam dvakrát byla…


Čtyři slunečnice na pláži

Původně plánované Thajsko jsme kvůli povodním odložili na jaro. Tím spíš jsme teď s manželem nechtěli strávit věčnost v letadle, a tak padla nakonec volba na hotel, který naše představy splňoval nejvíc. Dobrá poloha a pět hvězdiček mezinárodního řetězce nám sice nedávaly stoprocentní záruku, ale přinejmenším naději na týden odpočinku v rámci běžné turistické dovolené u moře. Pro mě osobně bylo navíc nejdůležitější, aby k mému výběru neměla výhrady především platící hlava rodiny. Naštěstí neměla. S úlevou jsem mohla první esemesku dětem odeslat ve znění: „Panbu me ma rad, deda neprudí. Vsechno ok!“

Rudé moře v barvě Karibiku, teploty kolem šestadvaceti a služby na překvapivé úrovni. Nečekaná pohoda. Hned první den nás při snídani zaujala pozoruhodná čtveřice u vedlejšího stolu. „Hele, tvůj babinec za třicet let..“ komentoval ji manžel.
Byly to dámy ve věku našich maminek, které bychom si ovšem netroufli nazvat babičkami. Elegantní, upravené, na hlavách kloboučky, na krku perličky. Ve tvářích vepsaná léta, ale úsměvy rozhodně nešetřily. Při chůzi se musely dvě z nich opírat o hůlku, ale ani to jim nebránilo laškovat s mladým Egypťanem, který je každé ráno doprovázel na pláž. Nedalo mi to, abych si tuhle dámskou čtverylku, švitořící německy, později trochu neproklepla…

Čtěte také: Podzimní detoxikace – jak na ni?

Přiletěly z Düsseldorfu, ale všechny čtyři žijí v Solingenu. Nejmladší z nich je pětaosmdesátiletá Margaret, Ruth je ještě o dva roky starší. Mezi nimi jsou Ilse a Lore, kterým je oběma šestaosmdesát. Od mládí je pojí nejen hluboké přátelství, ale i příbuzenské vztahy. Ilse a Margaret jsou švagrové, Lore a Ruth dokonce sestry. Všechny vychovaly děti a pochovaly manžely. Jejich vnuci a vnučky jsou plus minus třicátníci. Díky nim vědí, co je to facebook a jak funguje internet. Margaret si svůj první počítač vymodlila k osmdesátinám. Čtyři veselé vdovy, které svůj život zasvětily rodině a svým dílem přispěly i k prosperujícímu rodinnému podnikání. Přežily své manžely, a tak jim nezbývá nic jiného, než aby si společné úspory užívaly samy. Se svými dětmi a vnuky tráví hodně času, ale bydlí každá ve svém. Mají rády svůj klid a soukromí. Pravidelně dvakrát do roka – v únoru a v listopadu – vyráží společně k moři. Egypt je jejich oblíbenou destinací. Elánu a humoru mají na rozdávání, na každé cestě plánují tu další. Kufry balí už čtrnáct dní předem, protože největší starost jim dělá rozhodování, co si vzít všechno s sebou. Převlékání je totiž očividně baví… Mají pořád na co vzpomínat a jejich věk jim ani v nejmenším nebrání plánovat budoucnost. S obdivuhodným šarmem kráčejí vstříc devadesátce a vůbec si nepřipouštějí myšlenku, že by právě tahle dovolená měla být jejich poslední.

Tak myslím, milé dámy, že se máme na co těšit.

Samozřejmě, pokud nám naše drahé (platící!) polovičky nebudou určovat cíl našich společných cest až do stovky…

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napište o tom do našeho diskuzního fóra nebo na facebook.

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk). Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka (např. ČT, Dámský klub F1). Píše také pro společenský měsíčník Xantypa. V této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5. února každou sobotu dopoledne v 10.00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských.

Kam dál?
Sex zralých žen - konec tabu!
Klára Nademlýnská: Móda je jako sud
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Pochybná známost
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Páteční speciály, Z deníku nevlastní babičky