velikost písma: A +/ A/ A -

Houba, která požírá své příbuzné

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Plísně na nohou, na květinách, na zdech – lámete si hlavu, jak se jich zbavit? Seznamte se s predátorem, kterému tyto nežádoucí plísně ohromně chutnají… Pythium oligandrum.

„Jedinečnost houby Pythium oligandrum je v jejím způsobu života. Během svého vývoje se specializovala na požírání ostatních mikroskopických hub a to tak dokonale, že ji už nic jiného nezajímá. V přírodě existuje asi tři tisíce dalších houbových predátorů, tedy mikroskopických hub, které se jsou schopny živit jinými houbami, ale současně také nepohrdnou ani rostlinami, hmyzem nebo jinou živočišnou tkání,“ vysvětluje mikrobiolog MUDr. Karel Mencl.

Pythium oligandrum, které se také říká chytrá nebo inteligentní houba, je však výjimka. Nejen že ji nic než plísně nezajímají, současně produkuje ohromné množství různých fermentů a enzymů, které jí z větší části slouží pro usnadnění vniknutí do buněk napadené oběti. „Žádná z produkovaných látek není toxická ani alergizující, což prokázaly toxikologické testy. Z medicínského hlediska má tento komplex enzymů mírné protizánětlivé účinky a znemožňuje růst celé řadě patogenních mikroorganismů,“ dodává mikrobiolog Mencl.

Čtěte také: Ředkvičky vyženou plíseň z těla

Český unikát
Tato houba byla původně plísní půdní. Hojivé vlastnosti mikroskopické houby objevil po třicetiletém výzkumu doc. Dáša Veselý, český vědec a fytopatolog. Už v roce 1972 se mu ji podařilo z půdy izolovat, vyčistit a namnožit. Experimentování s různými kmeny těchto hub zrodilo nejprve přípravek na ochranu rostlin. Později se přidaly přípravky proti plísním v budovách a nakonec také na lidském těle. Postupem času byla odhalena další možná využití mikroskopické houby. Může pomoci při léčbě vaginálních mykóz, paradentózy, při potlačení mikrobiologického osídlení bércových vředů a proleženin, vybrané enzymy produkované houbou dokážou výrazně ovlivnit stavy lupénky a atopického ekzému.



Jak se chová na lidské kůži?
Po „úklidu“ nežádoucích mikroorganismů Pythium oligandrum odrůstá s pokožkou nebo nehtem a čisté místo se pokryje normální mikroflórou. Přípravky, v nichž je „chytrá houba“ účinnou látkou, nemají žádné vedlejší účinky, takže je mohou používat i děti, těhotné a kojící ženy, lidé se sníženou imunitou, s cukrovkou či žloutenkou.

Jak se chová při potlačování plísní na zdech?
Houba vroste až půl centimetru do omítky, požere plíseň, zaspóruje se, a pokud přijde s vlhkostí plíseň znova, houba ožije a opět ji zlikviduje. Přípravky jsou volně prodejné v lékárnách a v drogériích.

Zaujala vás tato houba a chcete se dozvědět více? Trápí vás plísně? Zašlete svůj dotaz do naší poradny . Na vybrané otázky odpoví mikrobiolog MUDr. Karel Mencl.

Kam dál?
Spočítej si svou ekostopu!
Čističky vzduchu pro lepší dýchání
Rande ve tmě? Proč ne!
Od ledna budou změny v příspěvcích na bydlení
Nestyďte se přijít s inkontinencí

Odnášíte si často z bazénu nechtěný suvenýr? Jak bojujete proti plísním? Diskutujte na našem fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.