velikost písma: A +/ A/ A -

Od ledna budou změny v příspěvcích na bydlení

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 1

Osmapadesátiletý Karel bydlí v malém bytě u soukromého majitele, nízký příjem mu nestačí na zaplacení činže a energií, pobírá proto příspěvek na bydlení. Třiasedmdesátiletý Dalibor s nízkou penzí je na tom obdobně. Daliborovi příspěvek zůstane, Karlovi bude časově omezen…


Foto: iStock

Od ledna 2012 zřejmě bude, až na výjimky, časově omezeno vyplácení příspěvků i doplatků na bydlení. Vypláceny budou nanejvýš 84 měsíců během posledních deseti let, přičemž doby pobírání se v těchto letech budou sčítat, po jejich uplynutí už nebude mít konkrétní člověk nárok na žádnou finanční podporu týkající se bydlení.

Změnu zahrnuje návrh novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, který je součástí takzvané vládní sociální reformy. Podmínkou nároku na doplatek na bydlení bude podle novely navíc získání nároku na příspěvek na živobytí.

Výjimka pro lidi po sedmdesátce
V rámci novely byl ale schválen pozměňovací návrh sněmovního výboru pro sociální politiku, který z časového omezení vyplácení příspěvku a doplatku na bydlení vyjímá lidi starší 70 let, pokud žijí v domácnosti bez mladších osob, nebo lidi se závažným zdravotním stavem či zdravotním postižením. Třiasedmdesátiletého Dalibora se tak změna nedotkne, o patnáct let mladšího Karla ano.

Čtěte také: Lidé s náročnou profesí by mohli pobírat předdůchody

Příspěvek podle tabulek
A jaký je rozdíl mezi příspěvkem a doplatkem na bydlení? Příspěvek na bydlení, který lze vyjednat na úřadu práce, je jednou z dávek státní sociální podpory, dostávají jej lidé s trvalým pobytem v nájemních, družstevních nebo vlastních bytech. Nárok na něj vzniká tehdy, pokud měsíční náklady na bydlení převýší v Praze 35 procent a mimo hlavní město 30 procent příjmu dotyčného. Je to ale podmíněno tabulkami takzvaných normativních nákladů na bydlení, do kterých je nutné se vejít a které každý rok aktualizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Doplatek pro nejchudší
Doplatek na bydlení, který spadá pod dávky v hmotné nouzi, dostávají opravdu jen nejchudší lidé. Nárok doposud vzniká většinou až po získání příspěvku na bydlení a na živobytí, není to ale podmínka. Od ledna ovšem nárok příspěvku na živobytí podmínkou bude, přičemž příspěvek na živobytí bude navíc nově, v případě zadlužení dotyčného, podléhat exekucím, což v rámci poslanecké iniciativy prosadily dvě poslankyně ODS.

Kam dál?
Penze se v průměru zvýší jen o 174 korun
Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň
Odkud se vzaly peníze?
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Sex zralých žen - konec tabu!

Pobíráte příspěvek na bydlení? Máte obavu, že o něj přijdete? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.