velikost písma: A +/ A/ A -

Proč trpět, když existuje účinný lék?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

ROZHOVOR: V ČR zatím chybí legalizace konopí pro léčebné účely. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) proto usiluje o změnu legislativy. Konopí bude možná legálně pomáhat nemocným, tak jako například v Kanadě a v některých státech USA, kde jsou určité léky distribuovány do lékáren a nemocný člověk je může získat jen na recept.


Foto: Herbert Slavík


V ČR nesmějí být ani vážně nemocným lidem podávány léky vyrobené z konopí, na mastičky může být používáno jen konopí technické. Snažíte se to změnit. Proč?
Jsem již dlouhou dobu přesvědčena, že v rukou lékařů a při stanovení jasných podmínek může konopí přinést úlevu a pomoc mnoha lidem, kteří svádějí vysilující boj s bolestí, rakovinou či nepohyblivostí. Považuji proto za nezbytné přijetí novely zákona, která umožní léčit konopím těžce nemocné pacienty.

Jaké kroky v dané záležitosti podnikáte?
V létě letošního roku, poté, kdy jsem v Poslanecké sněmovně převzala petici „Za umožnění léčby konopím“, jsem podnikla kroky, které tomu pomohou. Opírám se přitom o zkušenosti pacientů, ale především o argumenty odborníků, lékařů a vědců, kteří potvrzují pozitivní účinek konopí například při chemoterapii, Parkinsonově nemoci, roztroušené skleróze a jiných bolestivých onemocněních. Nelze akceptovat ani jeden den bolesti navíc pro těžce nemocného člověka, pro kterého přitom existuje účinný lék.

Čtěte také: Kontroverzní od kořene až po květy

Pracujete na vzniku novely?
Obrátila jsem se na legislativní odbor Poslanecké sněmovny s žádostí, aby zpracoval možnosti, jak novelu zákona přijmout v co nejkratší době. Zároveň jsem oslovila Parlamentní institut, aby zpracoval informace o legislativních úpravách v těch evropských zemích, kde legalizace léčby konopím existuje. Na tyto podněty reagoval i premiér Petr Nečas a v polovině září na Úřadu vlády zasedla odborná zdravotní komise složená z řad lékařů, zástupců ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a dalších, vedená Národním protidrogovým koordinátorem, panem Vobořilem. Na půdě Poslanecké sněmovny se také konal odborný seminář a s uspokojením jsem zaznamenala i aktivitu Ministerstva zdravotnictví.

Kdy by mohla být novela hotová?
Cílem zmíněné komise je předložit konkrétní návrh novely, která umožní léčbu konopím těžce nemocných pacientů, do konce roku.

Jak lze zajistit, aby v Česku byly léky na bázi konopí legálně k dostání, ale zároveň nebyly legalizovány lehké drogy?
V žádném případě neusiluji o legalizaci marihuany jako „zábavné“ drogy. Novela zákona bude definovat podmínky, za jakých bude v České republice možno používat psychotropní konopí pro léčebné a výzkumné účely. Věřím, že po letech diskusí legislativní úprava již brzy spatří světlo světa a konopí bude konečně lékem podaným z rukou lékaře.

Podporujete tuto iniciativu? Napište nám svůj názor do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Znáte rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky?
Zaplatí zdanění hazardu církevní restituce?
Chci zřídit masturbační domov důchodců
Chtějí žít jako my
Droga je zlý pán
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor