velikost písma: A +/ A/ A -

Jak vyzrát na presbyopii neboli vetchozrakost?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

S pojmy vetchozrakost, stařecká vetchozrakost nebo odborně presbyopie se asi setkala velká většina těch, kdo navštívili očního lékaře a je jim kolem čtyřiceti let nebo více. Vetchozrakost postihuje zejména obyvatele středního věku západní civilizace.



Statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) udávají, že ve Velké Británii používá brýle na čtení 96 % lidí ve věku nad 55 let. Jedná se v podstatě o únavu (opotřebení) očního mechanismu. Oční čočka ztrácí svojí pružnost a nedaří se jí zaostřovat do blízka.

Jak se vetchozrakost projevuje?
Jedním z prvních příznaků vetchozrakosti je, že při čtení natahujete ruce a oddalujete text co nejdále od sebe, protože při pohledu do blízka se vám nedaří zaostřit. Důležitým se v takovém případě stává dobré osvětlení. Zároveň cítíte únavu očí, napětí v oblasti krku a ramen, často i bolesti hlavy.

Příčin vetchozrakosti je několik
Již počátkem 20. století zkoumal americký oční lékař W. H. Bates závislost mezi aktuálním stavem člověka a ostrým viděním. Zjistil, že jakýkoliv fyzický či psychický diskomfort a napětí má okamžitou odezvu ve zhoršeném zraku. Právě některé z poznatků W. H. Batese využívá ve své praxi americký oční lékař Ray Gottlieb. Ten se vetchozrakostí a možnostmi, jak se jí zbavit a navrátit zraku ostré vidění nablízko, zabývá již od 70. let 20. století.

Čtěte také: Mumio pomáhá proti stresu

Doktor Gottlieb uvádí jako jednu z příčin zhoršování zraku nerovnoměrné zatěžování očních svalů, k čemuž nás dovedl moderní životní styl. Velkou část dne trávíme v uzavřených prostorách s umělým světlem, bez pohybu a s pohledem zaostřeným do blízka. Nejedná se o příležitostné sledování televize nebo vyřízení e-mailů. Pro zrak je vyčerpávající, pokud se jedné dané aktivitě věnujeme nepřetržitě po dobu několika hodin. Zatěžuje nás kumulace po sobě jdoucích nepříznivých činností, například řízení auta do práce, pak osm hodin u monitoru s malou přestávkou na rychlý oběd, po práci znovu cesta za volantem, nákup v supermarketu a večer televize nebo knížka. Naše zraková soustava je nepřetržitě v provozu, navíc všechny podněty přicházejí z krátké vzdálenosti. Přirozený oční pohyb, který spočívá v přeostřování z blízka do dálky a zpět, svým očím za celý den nedopřejeme.

Druhým negativním faktorem je strava chudá na výživné látky, a naopak plná sladidel, tuků, konzervantů a umělého jídla. Přední americký oční lékař Garry Price Todd využíval výživu a metabolismus pro léčení zrakových obtíží ve své praxi více než 20 let. Jeho studie ukázaly, že pokud buňky, které tvoří oční čočku, nedostávají dostatek výživných látek, začnou se rozpadat a vetchozrakost je pak výsledkem porušení těchto buněk.

V případě, že degenerace buněk pokračuje, je to předpoklad k šedému zákalu nebo makulární degeneraci sítnice, které se mohou vytvořit později. Zdá se tedy logické, že pro léčbu vetchozrakosti je vhodné použít stejné výživné látky, jaké se aplikují při zmíněných dvou diagnózách. Dr. Todd přesně tento fakt vědecky dokázal. Pacienti, kteří užívali jím doporučené výživné látky pro léčbu šedého zákalu a makulární degenerace, si současně zlepšili i svoji vetchozrakost. Špatnou zprávou je, že i ti z nás, kteří se snaží jíst dostatek ovoce a zeleniny, by asi byli překvapeni, jak málo výživných látek zbývá v mražené nebo tepelně zpracované potravě. V této souvislosti je velmi zajímavá studie, která probíhala v letech 1985–2002 v sanatoriu Obertale ve Švýcarsku. Zabývala se měřením množství vitamínů a minerálů v potravinách během uvedeného období. Výsledkem studie bylo, že například množství vitamínu C v jablkách kleslo během let 1985–2002 až o 60 %. Protože zrak je velmi náročný na kvalitní výživu a dostatek minerálů a vitamínů, měli bychom věnovat velkou pozornost svému jídelníčku, a to tím spíš, pokud oči během dne silně zatěžujeme.

Třetím zásadním činitelem zhoršování zraku je stres. Slyšíme to tak často jako odpověď na příčinu různých nemocí, že tomu nepřikládáme téměř žádný význam. Studie W. H. Batese byly inspirací i pro amerického psychologa Martina Sussmana. Došel ke stejnému závěru jako Ray Gottlieb, a dokonce společně připravili jednoduchou a velmi efektivní sestavu cvičení očních svalů. Sussman se však na zrak dívá i z pohledu psychologie. Dlouhodobý stres, negativní přístup k sobě samému, naše postoje, názory a silné nepříjemné životní události – to vše se prý se otiskuje do našeho zraku. V moderní západní civilizaci se však stresu budeme těžko vyhýbat. Podle Martina Sussmana je proto důležité naučit se negativní zážitky a pocity neukládat v našem těle a umět se jich efektivně zbavit.

Čtěte také: Znovu vidět jako ostříž

Uvolňujte, posilujte a vyživujte
Oční lékař vás v případě vetchozrakosti vybaví brýlemi a s velkou pravděpodobností si brzy přijdete pro brýle silnější. Brýle vám sice okamžitě vrátí ostré vidění do blízka, ale příčinu nijak nevyřeší, a proto se zrak často dále zhoršuje.

Pokud se brýlím chcete vyhnout, zkuste začlenit do svého dne následující jednoduché kroky:

1. Posilujte oční svaly.
Dejte si cca 20 cm před oči prst a podívejte se na něj. Pak se podívejte na něco do dálky za svým prstem (obraz na zdi, strom v zahradě atd.). Střídejte pohled do dálky s pohledem do blízka. Zkuste udržet rytmus, volně dýchejte a nezapomínejte mrkat. Cvičte jednu až dvě minuty několikrát denně a po cvičení si vždy uvolněte zrak tak, jak je popsáno v bodě 3.

2. Vyživujte zrakovou soustavu.
Zrak je velkým spotřebitelem výživných látek. Mezi nejvýznamnější z nich patří vitamín C, A, E, vápník, zinek, lutein, lycopen a zeaxantin. V praxi to znamená především dostatek zeleniny (ideálně v syrové podobě) a čerstvého ovoce. Pokud si nejste jisti, že vaše tělo dostává, co potřebuje, můžete občas sáhnout po kvalitním doplňku stravy.

3. Uvolňujte napětí ve zrakovém systému.
Zahřejte si dlaně třením o sebe, zavřete oči, utvořte z dlaní misky a přiložte je na oči tak, aby se očí nedotýkaly a zakrývaly světlo. Vnímejte pouze tmu a teplo svých dlaní. Lokty si můžete opřít o stůl, aby to bylo pohodlnější. Stačí jedna až dvě minutky a vaše oči se osvěží a zrelaxují. Dělejte toto jednoduché cvičení několikrát denně a určitě vždy po namáhavém dni.

Čtěte také: Chřipka klepe na dveře

4. Relaxujte.
Zbavujte své tělo stresu a nechte ho odpočívat. Je už na vás, zda zvolíte odpočinek pasivní nebo aktivní. Důležité je nastolení vnitřního klidu a rovnováhy; zbavte se negativních zážitků a emocí uplynulého dne. Pomoci vám v tom může poslech hudby, meditace, pobyt v přírodě nebo třeba nesoutěživý sport. Dopřejte svému tělu každý den dostatek spánku. Účinnou relaxační techniku naleznete na stránkách www.dobreoci.cz v Klientské zóně v sekci Zdarma ke stažení (do klientské zóny se musíte zdarma zaregistrovat, resp. musíte být přihlášeni – zadáním přihlašovacích údajů v horní části webu).

5. Hýbejte se.
Pohyb znamená okysličení organismu, což je pro zrakový systém extrémně důležité. Najděte si během dne krátké pauzy, kdy se můžete zvednout ze židle, protáhnout a projít. Při cestě do práce a zpět vystupte o stanici dřív. Najděte si sport nebo koníčka, který bude vyžadovat pohyb. Máte-li psa, ujměte se jeho venčení a oběhněte s ním několik bloků.

Kdy s péčí o zrak začít?
Nejlepším lékem na jakoukoli nemoc je prevence. Ovšem málokdo z nás řeší to, co ho aktuálně nepálí. Pokud máte pocit, že se vám zrak začíná zhoršovat, a nechcete se stát závislými na brýlích, začleňte těchto pět zásad do svého života. Jestliže již brýle na čtení nosíte, můžete si vyzkoušet jednoduché oční cvičení Raye Gottlieba Čtěte opět bez brýlí nebo komplexní metodu Program pro lepší zrak od Martina Sussmana. Přirozenou stravu doplňte alespoň 2krát ročně kvalitním multivitamínovým doplňkem stravy Eyemax-plus.

Trápí vás vetchozrakost? Nosíte brýle? Zkusili jste procvičovat oči? Napište nám o tom do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Co jíst pro lepší zrak
Znovu vidět jako ostříž
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“
Vnitřní mír pomocí jógy
Znovu na startovní čáře: rozvod po padesátce
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.