velikost písma: A +/ A/ A -

Spěte s lehkostí

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – TMA: Považujete spánek za ztrátu času? Nebo se řadíte ke spravedlivým spáčům, kteří bez svých devíti hodin nevytáhnou paty z postele? Dopřát si dostatek spánku je důležité pro naše cévy i srdce!


Foto: iStock

Lidi bychom mohli zjednodušeně rozdělit na dvě skupiny – krátkospáče a dlouhospáče. Slavným příkladem první skupiny může být Napoleon, který spal v noci maximálně 2 – 3 hodiny a ušlý noční spánek nahrazoval krátkými úseky během dne. Podobně to měl i Winston Churchill, který na své sofa v kanceláři nedal dopustit.

Proč je důležité být před spánkem v dobré náladě?
Není jedno, s jakými pocity uléháme ke spánku. MUDr. Soňa Nevšímalová, naše přední specialistka v oboru spánkové medicíny, doporučuje se před spánkem dobře vyladit. „Dokonce se doporučuje udělat si večer před spánkem určitou rekapitulaci prožitého dne. Vyřešit některé otázky a problémy, které nás tíží, a připravit si i určitý plán pro příští den, aby se nám tyto myšlenky nevracely a nebránily snadnému usnutí.“ Jinými slovy, jak nikdy nezapomínáme na hygienu tělesnou, neměli bychom zapomínat ani na hygienu psychickou.

Čtěte také: Rande ve tmě? Proč ne!

Co dělá naše tělo, když spíme?
Doktorka Nevšímalová upozorňuje, že zatímco spíme, děje se v našem těle mnoho metabolických procesů, díky nimž se obnovuje naše tělesná kondice a psychika, zejména pak kognitivní funkce. „Během noci se vylučuje řada hormonů, které regulují funkci některých endokrinních žláz včetně růstového hormonu u dětí, metabolismus glukózy, příjem potravy, imunitní reakce a řadu dalších.“ Pokud tedy nespíme klidně a jsme vyrušováni, či spíme nedostatečně, můžeme si způsobit dokonce cévní a srdeční poruchy. „V poslední době se objevují i studie popisující zvýšený sklon k nádorovým onemocněním a zřejmá je i souvislost s nadváhou a obezitou,“ komentuje souvislost nedostatečného spánku a závažných onemocnění doktorka Nevšímalová.

Nemůžu spát. Proč?
„Mediálně je jistě nejvíce známá nespavost, insomnie, kterou v těžší formě trpí kolem 5 % populace,“ říká Nevšímalová. Tato nemoc si nevybírá. Může vás postihnout v kterémkoli věku, a to až do pozdního stáří. V poslední době se dostává do povědomí i syndrom spánkové apnoe. Při této poruše dochází k zástavě dechu až na půl minuty. „Rizikem této poruchy je, že pokud není léčena, je sklon ke zvýšenému krevnímu tlaku a častějším infarktům i cévním mozkovým příhodám,“ varuje doktorka Nevšímalová. Dále existuje celá řada spánkových poruch, například nadměrná spavost – narkolepsie či hypersomnie, náměsíčnost a noční děsy (patří do skupiny parasomnie), kterými trpí především děti, či nemožnost usnout v běžnou dobu, která postihuje zejména adolescenty.

„V současné době se na klinice soustřeďují i pacienti s abnormálními pohyby, zejména se syndromem neklidných nohou. Poruchou jsou postiženy zejména ženy staršího věku. Jde o velmi nepříjemné pocity spojené zejména s nohama, které vedou k jejich neklidu a které se objevují zpravidla večer v klidu a brání usínání nebo budí ze spánku.“ Přitom léčba této poruchy je podle paní doktorky Nevšímalové velmi jednoduchá a účinná.

Kdy vyhledat odbornou pomoc?
Trvá-li spánková porucha delší dobu – několik týdnů až měsíců, doporučuje doktorka Nevšímalová obrátit se na praktického lékaře. Ten pak určí, zda problém vyžaduje podrobnější vyšetření či léčbu ve specializovaném centru.

Zdroj: Longevity 02/2009

Spíte klidně nebo vás trápí nespavost? Jste spíše ranní ptáče nebo sova? Napište nám do fóra, na facebook či pod článek.

Kam dál?
Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui
Dobře se vyspat je dřina
Vyzrajte na nespavost
Melatonin - záchrana pro nespavce
Vnitřní mír pomocí jógy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne