velikost písma: A +/ A/ A -

Podzimní detoxikace – jak na ni?

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – PŘÍPRAVA NA PODZIM: Na účinné metody podporující podzimní detoxikaci jsme se zeptali Michala Dusila, ředitele centra regeneračního vzdělávání Dexter Academy.


Michal Dusil

Existuje vztah mezi určitým druhem masáže a ročním obdobím? Mám na mysli, zda jsou určité druhy masáží vhodnější v létě, a jiné naopak na podzim nebo v zimě.
V létě lze vřele doporučit masáže podporující hubnutí – anticelulitidní masáže, lymfodrenáže, různé formy vakuové masáže. Efekt těchto masáží je v létě mnohem vyšší nežli v zimě, protože se v létě více pohybujeme a spalujeme tedy více kalorií. V zimě jsou nejpopulárnější masáže horkými lávovými kameny, které dokážou úžasně uvolnit a zahřát. Podobně působí i zábaly. Mezi nejkvalitnější patří rašelinové zábaly, které se nechávají působit zhruba dvacet minut. Během této doby přecházejí do těla blahodárné látky. V zimě také doporučuji více sportovní masáže, tzn. ty, které spíše stimulují, a mohou částečně nahradit fyzický pohyb. Naopak v létě můžeme více zařazovat relaxační masáže pro zklidnění. Je to ale věc individuální.

Co udělat pro své tělo před zimou?
Před zimou či ihned po zimě doporučujeme detoxikaci organismu. Z bohatého výběru masáží doporučuji všechny, které ovlivňují lymfatický systém. Laik je pozná jednoduše. Masáže ovlivňující lymfu jsou velmi jemné, proto jsou vhodné i pro lidi kolem padesátého roku. Nejkvalitnější způsob detoxikace je podle mého názoru manuální či přístrojová lymfodrenáž.

Její neodborné provedení však může být nebezpečné. Na co si dát pozor?
Především se nesmí podcenit anamnéza, vyšetření. Proč jdu na tuto aplikaci? Co od ní očekávám? Pokud není klient zdráv, nebo prodělal nějakou závažnou nemoc, patří do rukou lékaře, který určí další postup.

Čtěte také: Vnitřní mír pomocí jógy

Jaké jsou výhody přístrojové lymfodrenáže? Platí pro ni stejné zásady, jako pro ruční lymfodrenáž?
Výhodou může být, že člověk je stále v jedné poloze, leží na zádech, odpočine si. Přístroj, pokud se správně nastaví, je srovnatelný s ručním provedením, ale samozřejmě chybí lidský dotek. Dále by se měl klást důraz na hygienu. Lidé si obvykle nechávají svoje oblečení a ponožky.

Pomůže tato masáž také lidem po operaci prsu, při které se odstraní část lymfatických uzlin, což má za následek otékání rukou?
Jednoznačně. Manuální lymfodrenáž však musí v tomto případě provádět výhradně zdravotník! Jinak by mohlo dojít k poškození zdraví. Nutno poznamenat, že čeští lymfoterapeuti patří mezi světovou špičku a jsou velice uznávaní.

Čtěte také: 10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Vraťme se k detoxikaci. Jedním z jejích průvodních jevů bývají často bolesti hlavy. Můžeme si od ní pomoci automasáží?
Bolest hlavy po detoxikačních procedurách je především následek špatného pitného režimu. Je tedy velmi důležité vypít dostatek vody. Automasáž samozřejmě utlumit bolest může, ale odstraňujeme spíše následek.

Pomůže také současná změna jídelníčku a posílení pitného režimu?
Změna jídelníčku je při detoxikační proceduře důležitá a pomůže celý proces očisty urychlit. Oblíbené jsou zeleninové čerstvé šťávy, kde přijímáme zároveň dostatek vody.

Jak se projeví, že byla detoxikační masáž účinná? Lze čekat okamžitý efekt, nebo jde spíše o dlouhodobou investici?
Mezi projevy dobře provedené detoxikační procedury můžeme považovat zvýšené vylučování tekutin, čůrání... Dalším dobrým projevem může být zmenšení otoků, například po dobře provedené lymfodrenáži. Efekt lze čekat okamžitý. Vzhledem k tomu, že dochází k odvodnění, můžeme zaznamenat poměrně patrný úbytek vody v podkoží a s tím spojený efekt hubnutí. Hlavní důvod detoxikačních masáží je však dlouhodobý efekt, kde se účinek zmnohonásobí. Je zajímavé, že lidské tělo dokáže přefiltrovat za den cca 3 – 4 litry lymfy. Lymfatickou masáží dokážeme urychlit tento proces až několikanásobně. Efekt přichází zhruba dvě hodiny po masáži. Je tedy značný, pokud vezmeme v potaz, že lymfa má krom jiného za úkol odvádět škodliviny z těla.

Komu detoxikaci nedoporučujete?
Lidem s problémem se štítnou žlázou, s rizikovým těhotenstvím, extrémně hubeným lidem, těžkým kardiakům, lidem, kteří mají problémy s ledvinami či s játry.

Čtěte také: Kdy kavitace nefunguje?

Dají se masáží také zmírnit projevy přechodu?
Relaxační masáže obecně ovlivňují nervový systém a blahodárně působí na změny v tomto období. Dokážou zklidnit celý organismus. Nejde-li o patologické jevy, můžeme masáží odlehčit od projevů bolesti, nervozity a podráždění.

Masáž hlavy podporuje růst vlasů. Jak často se musí provádět, aby se projevil chtěný efekt?
Masáž hlavy je úžasná díky svému působení na psychiku, už to samo o sobě podporuje celkový stav organismu a tedy i růst vlasů. Pravidelná týdenní masáž zaručí kvalitnější a pevnější vlasy. Samozřejmě masáží hlavy neovlivníme dědičné dispozice, které stojí za většinou problémů. Výhodné je masírovat hlavu kokosovým nebo jojobovým bio olejem.

Prozraďte nám svůj tip…
Do vlasů vmasírujte jemně zahřátý bio kokosový olej. Překryjte ručníkem a nechte 15 minut působit. Pak vlasy umyjte. Pokud budete dělat zábal pravidelně, budete překvapeni rychlou změnou kvality svých vlasů.

Už jste vyzkoušela lymfatickou masáž? Jak jste byla spokojena? Svěřte se na našem diskuzním fóru, nebo na facebooku.

Kam dál?
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
Artróza postihuje více ženy
Znovu vidět jako ostříž
Umění žít tady a teď
NASA vymyslela línou matraci
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne