velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (22)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Tak nám začal školní rok a prázdniny se staly zase jenom vzpomínkou. Náš Adam oslaví šesté narozeniny až v říjnu, a přestože už vykazuje symptomy školáka, rodiče se rozhodli darovat mu ještě rok bez domácích úkolů. Nebo spíš sami sobě…


Na zámku Berchtold bylo vyplazování jazyků v přítomnosti babičky dovoleno.

První měsíc prázdnin přálo počasí výletům, případně domácím aktivitám. K nejoblíbenějším z nich patří bezesporu sledování pohádkových DVD. U Lindy pak lakování nehtů a promenáda v mojí blýskavé halence a lodičkách. Pokud překročí teplota vody v bazénu alespoň dvaadvacet stupňů, děti samozřejmě preferují koupání a míčové hry na domácím trávníku. Co se týče výletů, musíme děti mít na co nalákat. V případě zámku Berchtold, kousek za Prahou, se to podařilo. Miniatury českých hradů a zámků, věrohodné peklíčko, roztomilá strašidla Vítězslavy Klimtové a hlavně obří dřevěná stavebnice – to všechno je zabavilo nejmíň na dvě hodiny. Vřele doporučuji!

Další pobytový víkend u nás jsme přemluvili děti, aby vstaly od televize a jely s námi do centra Prahy. Zaparkovali jsme nedaleko Václaváku a šli jsme na oběd do restaurace Výtopna v pasáži Blaník. Dobrý cíl. Vláčky, kam oko pohlédne. Na každý stůl vedou koleje a pití přiveze vagónek i s lokomotivou. Jídlo bohužel roznáší číšník. A pokud se holčičky o vlakové soupravy nezajímají, mohou trávit čas před jídlem v bohatě vybaveném dětském koutku. Naše Linda byla nadšená z plastového domečku. S kornoutem zmrzliny jsme pak obešli koně, vysvětlili dětem, co na něm sedí za patrona, což nebylo úplně jednoduché, a vydali se za vláčky do reálu. Hlavní nádraží bylo toho pondělního odpoledne takřka liduprázdné…

Srpen byl u nás ve znamení návštěv. Střídali se u nás mladí s dětmi i mladí bezdětní, babička, její bratr a jeho žena, což je vlastně můj vlastní strýc a teta. Po dlouhé době přijel také můj bratr s partnerkou, její dcerou a roztomilou jorkšírkou v doprovodu mého syna a jeho ženy (to jsou ti mladí zatím bez dětí) a jen tak tak u toho nebyl ještě syn partnerky mého bratra s manželkou a rhodéským ritchbekem.

Další víkend nás navštívily také osobnosti z řad VIP. Například jedna známá emeritní šéfredaktorka s monogramem MD nebo velmi populární herečka s iniciálami ZA, která přijela s lahví růžového vína z Bandol a s velmi známým hercem, jehož iniciály jsou PŠ. Pššššt, víc neprozradím. Jen to, že jsem všechny nakrmila, nahnala do bazénu, unavila ve vířivce a následně nabídla i ubytování. To však všichni zdvořile odmítli a ještě téhož večera odjeli domů…

Čtěte také: Děláme to všechny, ale nemluvíme o tom

A ještě něco… málem bych zapomněla. Těsně před začátkem prázdnin jsem vzala děti na parník. Ovšem pro jistotu i s jejich maminkou Verčou, vzhledem ke svým pracovním povinnostem. Dvouhodinovou plavbu po Vltavě s pěstounskými rodinami absolvuji už pár let v rámci programu, který pro ně každoročně připravuje nadační fond Rozum a Cit. Slunce hřálo ten den přímo prázdninově a všechny děti spojovala radost, že mají celé léto před sebou.
No vidíte, a už abychom pomalu přemýšleli, co jim letos nadělíme pod stromeček…

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk). Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka (např. ČT, Dámský klub F1). Píše také pro společenský měsíčník Xantypa. V této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5. února každou sobotu dopoledne v 10.00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských.

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napište o tom do našeho diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Zaplatí zdanění hazardu církevní restituce?
Vodní hladina – zrcadlo iluzí i poznání
Kyselá prdel
Gastrotoulky: Čechy
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Páteční speciály, Z deníku nevlastní babičky