velikost písma: A +/ A/ A -

Jak daleko je od vidličky k ústům?

Autor: Ivana Skokanová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – BIO: Znáte příběh jídla, které leží na vašem talíři? Cestovalo tisíce kilometrů, aby se dostalo až k vám, nebo vyrostlo na sousední zahradě zdejšího farmáře? Michaela Romanová u nás zavádí trend hýbající americkou gastronomií. Zkrátka, nakupujte lokálně!


Foto: iStock

Michaela se do amerického Seattlu vydala za svým manželem před necelými pěti lety. Zanedlouho propadla kouzlu vaření a lokálního jídla, a stala se z ní „foodie“ (volně přeloženo jako gurmán). Americký trend lokálního nakupování ji inspiroval k vytvoření prodejního webového portálu, který mapuje české farmáře a malovýrobce. A název vymyslela s kolegy velmi vtipně – Nalok.cz – Nakupujte lokálně.

Kde je můj pekař?
Všichni, kdo na projektu pracují, pocházejí z venkova. „Odjakživa jsme byli zvyklí jíst to, co se doma vypěstovalo a zavařilo. Příčilo se nám jíst potraviny, o jejichž původu máme jen omezené informace, a které musí mnohdy cestovat tisíce kilometrů, aby se dostaly na náš stůl. A právě Nalok.cz jsme vytvořili pro každého, kdo hledá svého místního či malovýrobce – pekaře, řezníka, rybáře apod.“ S farmáři a producenty mohou zákazníci také virtuálně „diskutovat“. „Možná se někomu může zdát zvláštní, že pracuji na lokálním projektu z ´nelokální´ Ameriky, ale opak je pravdou. Díky tomu, že máme rozdělený tým na dvou kontinentech s časovým posunem 9 hodin, pracujeme téměř 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Také nám místní prostředí rozšiřuje obzory a denně vidíme nové možnosti,“ říká o svém projektu Michaela.

Čtěte také: Dávný jazyk našich zahrad

Kdo to vypěstoval?
V supermarketech v okolí Seattlu Michaela naráží denně na ryze lokální produkci – produkty místních farmářů jsou vždy viditelně označeny včetně informací o jejich původu a mnohdy jsou jejich ceny nižší, než ceny produktů z „dovozu“. Každý měsíc jsou navíc představeni tři až čtyři farmáři, jejichž zboží je právě v sezóně. „Supermarkety tedy nevidí lokální producenty a farmářské trhy jako svou konkurenci, jak je tomu zatím v Česku, ale naopak je podporují a přibližují zákazníkům. Nadnárodní firmy se dokonce předhánějí, kdo uvaří ve své kantýně ´lokálnější´ jídlo.“

Všichni gurmáni na farmě
Vyhledávanou událostí místních gurmánů se staly letní večeře na farmě, tzv. „farm dinners“. Koncept je prostý – některá z místních farem se domluví s jedním nebo více šéfkuchaři a společně uspořádají večeři přímo na farmě. Menu o několika chodech je sestaveno z toho, co právě na farmě uzrálo nebo vyrostlo. Na začátku večera absolvují hosté prohlídku farmy a jsou posléze posazeni k dlouhému stolu, který se většinou nachází přímo na poli – pod hvězdami. Každý chod má svůj příběh, který spolu s šéfkuchařem přijde vyprávět i sám farmář. Jsou to jedinečné večery, jakési „příběhy jídla“, jenž jsou často až měsíce dopředu zcela vyprodané.

Čtěte také: S kuchařkou v podpaží v pyžamu a holinkách

Hezký (český) rybník
V Česku se začaly konat farmářské trhy, rozrůstají se farmářské prodejny, prodeje bedýnek a je jen otázkou času, kdy si budeme moci na statku pochutnat na prvotřídním pětichodovém menu, nebo kdy v supermarketu narazíme na místní produkci, která nebude předražená a nebude utlačována „barevnou exotikou“. „Bude však záležet na nás, zákaznících a prostých konzumentech, jak se k celé věci postavíme, a zda dáme přednost produktům ze zahraničí nebo těm, které nám vyrostly ´za humny´,“ uzavírá Michaela povídání o svém snu, který pomáhá realizovat. A i když pracuje v Americe, dokáže díky projektu Nalok.cz propojovat lidi na různých místech naší republiky, lidi, které zajímá to, co jedí, odkud potravina je a kdo ji vypěstoval.

Máte zkušenosti s nakupováním přes internet? Svěřte se na našem fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Jak se bydlí v ašramu
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Kam a s kým na dovolenou?
Kyselá prdel
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne