velikost písma: A +/ A/ A -

Pronájem nebytového prostoru - nenechte se nachytat

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Realizace snu v podobě vlastní cukrárny, knihkupectví nebo butiku narazí na mnohá úskalí. Jedním z nich rozhodně bude právní úprava pronájmu či podnájmu vybraného nebytového prostoru. Nenechte se odradit, poradíme vám!

Pronájem nebytových prostor je v České republice ukotven specifickými úpravami. Tzv. Add – on Factor (platba za společné prostory) dokáže konečnou cenu za pronájem řádně zvednout. Tedy pokud si podmínky nenasmlouváte už v počátcích.

1. Přesvědčte se, zda jde o pronájem (tedy „nájem“) nebo podnájem nebytového prostoru. Podnájem je totiž nájmem od fyzické či právnické osoby, která také někomu dalšímu platí nájem. Je tedy vždy dražší a je spojen s mnoha úskalími. Předně neznáte smlouvu mezi majitelem prostoru a jeho prvním pronajímatelem, lehce se tak může stát, že se vás pronajímatel se svou (neplatnou/neúplnou/prošlou) smlouvou bude pokoušet ze dne na den vystěhovat a ještě se bude odvolávat na skutečného majitele dané nemovitosti.

2. Jako první ve smlouvě vyhledejte ty pasáže, které se týkají jiných poplatků, nikoliv samotných metrů čtverečních, které hodláte využívat. Nekompromisně o nich smlouvejte a nenechte se utáhnout na formulacích typu „to je standart“. Smlouvu podepište až v momentě, kdy bude jasné, že se nebudete podílet na každotýdenním stříhání společné rozlehlé zahrady za bytovým komplexem ani na platbě uklízeče psích exkrementů z ulice, v níž sídlíte.

3. Platby nájemného zahrnují i poplatky, jejichž výše se dá individuálně domluvit s pronajímatelem. Nájemce je povinen zajistit veškeré platby týkající se provozu a údržby budovy, také její společné vybavení (vybavení kuchyněk, toalet), náklady za čištění budovy, bezpečností službu či za provoz výtahů. Pronajímatel se bude snažit pomocí obšírné formule zahrnout do vašich vedlejších plateb všechno – vy si nechte jasně vyčíslit, za co jste ochotni platit. Sídlíte v přízemí? Odmítněte platbu za výtah. Nesnášíte kouření? Neplaťte za pronájem kuřáckého koutku ve společné administrativní budově.

4. Pročtěte si provozní řád budovy, ve které si chcete prostor pronajmout. Jeho znění je věcí pronajímatele, který ho také může kdykoliv pozměnit – do smlouvy zabudujte pasáž, která tomuto svévolnému upravování provozního řádu budovy zamezí. Asi by vás nemile překvapilo, kdybyste po půl roce museli z kanceláře odcházet před uzavřením hlavního vchodu nebo se museli přezouvat.

Nájem a pronájem nebytových prostor upravuje Občanský zákon www.zakonycr.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.