velikost písma: A +/ A/ A -

Kateřina: „Föhn mi komplikuje život“

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – POČASÍ: Kateřina bydlí v alpském městečku poblíž Salcburku již devět let. Pokaždé, když vane föhn, trpí úpornými bolestmi hlavy.

„Bohužel nepomáhá skoro nic. Prášky proti bolesti hlavy vůbec nezabírají. Musím föhn přetrpět.“ Kateřina si jinak život v poklidné alpské vesnici nemůže vynachválit. „Je tu úžasně čisté prostředí. V potocích je průzračná voda, plavou v ní pstruzi, dokonce i raci.“ Pochvaluje si také dostatek sportovního vyžití. V zimě lyžování na nedalekých sjezdovkách, běžkařský okruh má hned za domem. V létě si užívá turistiky po nekonečných horských stezkách, jízdu na kole i na koni.



„Svůj nový domov bych nevyměnila, za zdejším klimatem jezdí lidi z široka daleka.“ Paradoxně Kateřina má s místním počasím kříž. Patří zjevně mezi meteosenzitivní osoby. Na nepříjemném projevu srážky teplého föhnu s alpský chladným vzduchem se jistě podepsalo i to, že Katka pracovala jako servírka často dlouho do noci, dříve navíc v zakouřeném prostředí.

Víte, že…? Föhn (též fén) je teplý suchý vítr vanoucí z jihu, je to jakési „přírodní topení“. Může zcela zamíchat s počasím a z nepříjemného počasí vykouzlit skoro letní den. Při střetu teplého föhnu se studeným alpským vzduchem jsou časté turbulence, které jsou skrytým nebezpečím zejména pro letce a paragliding. Meteosenzitivním lidem může tento jev způsobovat bolesti hlavy, těžkost na hrudníku nebo migrénu.

Čtěte také: Meteosenzitivita: ovlivňuje počasí naše zdraví?

Kateřina se poradila s místním lékařem. Ten jí doporučil změnit životosprávu, omezit tučná jídla a začít se otužovat. Jinak ji prý čeká závislost na prášcích proti bolesti hlavy. Kateřina jeho doporučení vzala jako výzvu. V baru dala výpověď a našla si práci v cukrárně. Začala každý týden navštěvovat saunu s venkovním bazénem a otužovat se. S manželem pravidelně vyjíždějí na kolo, s kamarádkami chodí na jógu a nordic walking. A výsledek? „Při normálním počasí se cítím daleko lépe. Je vidět, že mi kúra pomohla posílit imunitu. Ale jakmile začne foukat föhn, tak to není dobré. Pociťuju sice zlepšení, ale nemůžu říct, že bych se bolestí hlavy úplně zbavila. Možná jsem si jen víc zvykla,“ shrnuje Kateřina.

Čtěte také: Počasí má vliv na průběh nemoci

Znáte další typy větrů?
Monzun – letní i zimní monzun vzniká díky nerovnoměrnému zahřívání pevniny a oceánu, přináší srážky zejména do oblasti jižní a jihovýchodní Asie. V létě vzniká tlaková níže, která přitahuje vlhký oceánský vzduch. V zimě je to naopak tlaková výše, která z moří nasává vlhkost a prouděním přináší sněhové srážky.
Blizard – vane v severních zeměpisných šířkách z moře na pevninu, přináší srážky zpravidla sněhové.
Tornádo – vzniká při nerovnoměrném rozložení teploty a tlaku při zemském povrchu. Výsledkem je velmi rychle stoupající větrný proud, rychlost může přesáhnout 200 km/h. Nejčastěji se vyskytuje v Severní Americe, v České republice se počet tornád zvyšuje.
Bríza – nejobvyklejší typ větru v létě. Signalizuje pěkné, stabilní počasí. Pro jeho vznik je zapotřebí moře, pevnina a intenzivní svit sluníčka.
Bóra – suchý, studený, kontinentální vítr. Vzniká pohybem studené fronty směrem z vnitrozemí, kde jsou blízko pohoří, způsobuje prudký pokles teploty, vlnobití. Často doprovázený zvýšeným tlakem. Vane v poryvech a jeho následkem se výrazně zvyšuje viditelnost. V létě poměrně vzácný. Často se vyskytuje na pobřeží Jadranu, v oblasti Novorosijska, Nové Země, Bajkalu, údolí Rhony (místní název mistrál).


Zdroj:
www.wikipedie.cz

Kam dál?
Dobrotami proti splínu
Při depresi jezte mungo a chřest
Co nám signalizuje bolest hlavy
Artróza postihuje více ženy
Probuďte v sobě Foresta Gumpa
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne