velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na září

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

Co nás čeká v září? Zda to bude babí léto, ještě uvidíme. Každopádně si můžete užít mnoho kulturních akcí, ať už se vydáte na slavnosti vinobraní či Dny evropského dědictví…

V týdnu od 5. do 11. září budou na pražském Vyšehradě probíhat už tradiční VyšeHrátky. Festival hudby a divadla pro celou rodinu nabídne opět bohatý program, mimo jiné i odpolední večerníčky, aneb tatínci čtou pohádky svého srdce. Vždy od 17:30.
http://www.vysehratky.cz/

První zářijové dny jsou zároveň poslední příležitostí navštívit unikátní výstavu Fotografové války 1914 – 1918. Předcházela jí výzva Správy Pražského hradu k občanům, kteří vlastní po svých předcích negativy či fotografie z tohoto válečného období. Výsledkem je nová série válečných snímků čtyř zcela neznámých vojáků – fotografů, kteří nám dokumentováním každodenního obyčejného života zanechali svědectví o této kruté době. Oficiálních a novinových fotografů se na válečných polích pohybovalo hodně, ale jen amatéři, kteří si do zákopů vzali svůj fotoaparát, mohli zachytit běžný život vojáka s takovou syrovostí a opravdovou pokorou jako oni. Výstava v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu potrvá už jen do 4. září.

Čtěte také: Kam v Bavorsku?

Náprstkovo muzeum nabízí v září kromě stálých expozic také speciální výstavu Egyptské mumie. Představuje předběžné výsledky společného projektu Národního muzea a Diagnostického centra Mediscan, který probíhá od roku 2009 a je zaměřen především na vyšetřování lidských a zvířecích mumií ze sbírek Náprskova muzea pomocí výpočetní tomografie. Ve třech výstavních sálech jsou kromě kompletních mumifikovaných lidských těl sedmi dospělých jedinců a jednoho dítěte vystaveny také jejich rakve a pohřební výbavy. Samostatná část je věnována mumifikovaným zvířatům a kultu posvátných zvířat.

Stovky tisíc LEGO kostek! To je sen každého kluka či holky! A splnit si ho můžete 3. a 4. září v OC Letňany nebo od 29. 9. do 2. 10. 2011 na Veletrhu hraček rovněž v Letňanech. Cílem je vytvořit z kostiček stavebnice LEGO svět budoucnosti! Děti si napřed projdou „školou stavění“, kde je zkušení Mistři stavitelé naučí stavět jednotlivé komponenty, postavy a budovy, kterými pak zabydlí LEGO svět.
http://www.cestadobudoucnosti.cz/

Na hradě Křivoklát bude 10. a 11. září Královský veletrh pivovarnictví. První ročník historického pohledu na tradici výroby piva v českých zemích představí pivovary s tradičním způsobem výroby. Celý veletrh bude doprovázen bohatým kulturním programem a soutěžemi pro malé a velké.
http://www.krivoklat.cz/

Čtěte také: Jak se bydlí v ašramu

Ve dnech 10. až 18. září 2011 proběhnou v České republice Dny evropského dědictví. Budou zpřístupněny nejzajímavější památky, ale především bude možné navštívit i ty památky, které nebývají veřejnosti přístupné vůbec nebo pouze příležitostně. Například neveřejné interiéry radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd. V souvislosti se Dny evropského dědictví jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce – přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy.

XV. Karlštejnské vinobraní se koná 24. a 25. září. Průvod v gotických kostýmech v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV. a jeho chotí Eliškou Pomořanskou přenese návštěvníky do 14. století. Součástí bohatého programu pro děti i dospělé na hradě i v podhradí je ochutnávka vín, burčáku a kulinářských specialit, ale i dobové stánky s ukázkami řemesel, vystoupení šermířů, kejklířů a pištců, výuka historických tanců a večerní ohňové představení.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Cesta do Santiaga – cesta k sobě
Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!
Na jazz do Českého centra v Paříži
Moxování – léčivý oheň
Ženšen – kořen síly
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.