velikost písma: A +/ A/ A -

Letní vitaminy pro zimní imunitu

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Ovoce nás v létě příjemně osvěží, zchladí a pohladí naše chuťové buňky. Získáváme z něj vitaminy a posilujeme svou imunitu. Jak uchovat přednosti ovoce také pro zimní období?


Foto: iStock

Kdo má velkou zahradu, dobře ví, že úroda je nejen velká radost, ale také starost. Zpracování ovoce zabere poměrně dost času, ale výsledek je v zimě nedocenitelný!

Jak si uchovat vitaminy na zimu?
1. Odšťavňování
2. Sušení
3. Zmrazení
4. Tepelné zpracování


Udělejte si domácí „fresh“
Naše tělo nejsnadněji vstřebává vitaminy a minerály ze zeleninových a ovocných šťáv. Čerstvě vymačkaná šťáva je vitaminovou bombou a zdatným pomocníkem při nachlazení nebo detoxikační kúře. Odšťavnit můžete nejen jablka, hrušky, pomeranče, ale také celer, řepu či rajčata. Pro pikantní příchuť přidejte zázvor nebo skořici.

Víte, že…? Cukr obsažený v ovoci náš organizmus nedokáže vstřebávat regulovaně – postupně. To se změní při tepelné úpravě, kdy cukr zkaramelizuje.

Sušený poklad od babičky
Lidé sušili ovoce od nepaměti. Sušení patří k nejrozšířenějším způsobům konzervace ovoce. Při sušení si plody zachovají 70 – 80% vitaminů a množství dalších prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vláknina či minerály. Navíc, karamelizace cukru je nejintenzivnější, pro nás tedy nejlepší. Tradičně se suší jablka, hrušky, meruňky či švestky, ale můžete zkusit prakticky cokoliv od třešní až po borůvky. Sušené meruňky pak v zimě nadšeně uvítáte třeba jako náhražku nezdravých chipsů k přikusování u televize, sušená jablka se vám budou hodit do štrúdlu a sušené švestky zase například k masu. Sušit můžeme na přímém slunci, nebo v sušičce. Sušička má tu výhodu, že v ní usušíte nejen ovoce, zeleninu, houby nebo bylinky, ale také maso.

Čtěte také: Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma

Jak správně sušit v sušičce?
Ovoce je nutné vždy omýt a osušit. Jablka a hrušky také oloupat. Vyjmeme pecku nebo jádřinec. Abychom předešli zhnědnutí ovoce, ponoříme ho na minutku do vody s octem (na 1 litr vody lžíce octa). Na mřížku sušičky pokládáme ovoce vždy řeznou plochou směrem vzhůru. Při sušení rajčat a jiných plodů, které obsahují hodně vody, doporučuje se podložit je na sítu pečícím papírem.

Nemáte sušičku? Vyrobte si jednoduchou pomůcku pro sušení na přímém slunci. Postačí vám rám, na který uchytíte silonovou síť používanou proti mouchám. Pomůcku můžete využít i v zimě při sušení nad radiátorem.

Čtěte také: Paní Irena a její celoživotní boj s chutí na sladké

Přebytky můžeme zamrazit
Když máte plný sklep i poté, co jste spoustu ovoce usušili a z další velké části vymačkali čerstvou šťávu pro celou rodinu, zbývá už jen vše dobře zamrazit. Když ovoce správně zpracujete a zamrazíte na co nejnižší teplotu dříve, než se začne kazit, zachová si velké procento vitaminů a vy si pak můžete čerstvé ovoce vychutnávat i v zimě.

Tepelně zpracované ovoce
Tepelně zpracované ovoce má pro náš organizmus několik výhod. Obsahuje totiž zkaramelizovaný cukr, který naše trávení dokáže lépe zpracovat. Výrazně sladká chuť uspokojí naše chuťové pohárky víc, než u syrového ovoce. Z ovoce můžeme připravovat pudingy, poháry, buchty, kompoty, povidla a marmelády. Na zvýraznění chuti přidáváme vždy špetku soli.

Zdroj:
Strnadelová Vladimíra, Zerzán Jan – Radost ze zdravých dětí, ANAG


Zavařujete, sušíte, konzervujete? Prozraďte nám své oblíbené recepty na našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Vozatajství: v zápřahu koňské energie
Medvědí král v zemi nikoho
Dejte zahradě svého ducha
Jak se zabezpečit na důchod 3. díl
Omládněte se třemi atomy kyslíku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011