velikost písma: A +/ A/ A -

Znovu vidět jako ostříž

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Šedý zákal, neboli katarakta, je onemocnění, jež podle odhadů postihne v průběhu života až polovinu obyvatel České republiky. U lidí starších 75 let je téměř pravidlem, že jakékoli zhoršení zraku je z větší či menší části způsobeno šedým zákalem.


Operace šedého zákalu, oční klinika NeoVize

Příčinou vzniku tohoto onemocnění jsou nejčastěji degenerativní změny. Výjimkou nejsou ani úrazy oka či onemocnění, která šedý zákal také způsobují. Šedý zákal je obecně vnímán jako onemocnění spojené se stářím nebo alespoň vyšším věkem. Ve skutečnosti jím však trpí i mladí lidé, lidé středního věku a někdy bývá dokonce vrozený a je diagnostikován již u novorozence.

Co je šedý zákal?
Při šedém zákalu dochází k zakalení oční čočky, která je za normálních okolností čirá. Toto zakalení brání průchodu paprsků na sítnici a způsobuje tím zamlžené vidění, citlivost na oslnění, krátkozrakost nebo zkreslení viděného obrazu. K zakalení čočky dochází v průběhu věku a je u každého člověka různé. Zatímco u některých pacientů uběhne od počátečních příznaků k úplnému zakalení jen několik měsíců, u jiných je kvalifikováno poslední stádium katarakty až po desítkách let. Vědci zatím prokazatelně nevědí, co je příčinou šedého zákalu. Vědecké studie však naznačují, že šedý zákal se více vyskytuje u lidí žijících v horských oblastech a u lidí, kteří své oči často vystavují slunečním paprskům bez UV ochrany. Katarakta je také častým onemocněním diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy, diuretiky a trankvilizéry. Výskyt šedého zákalu nebyl prokázán v souvislosti s prací na počítači, sledováním televize ani čtením ve špatném světle. MUDr. Josef Hycl, CSc. uklidňuje, že zastřené vidění způsobené šedým zákalem není třeba chápat jako neblahý osud, protože v dnešní době je toto onemocnění již velmi dobře léčitelné.

Možné komplikace
Komplikace spojené s operací šedého zákalu jsou, díky moderním metodám v oční chirurgii, minimální. Nastávají pouze v případech, kdy pacientovo zakalení čočky je v pokročilém stádiu. Proto je nutné při sebemenších problémech s viděním navštívit lékaře a operaci neodkládat. Nejvážnější komplikací je tzv. expulzivní hemoragie, při níž dochází k nepředvídatelnému krvácení do oka, a dále pak infekční nitrooční zánět. Prevencí tohoto zánětu je podání antibiotik. Čočkové pouzdro se může po operaci zakalit (sekundární katarakta), avšak tento drobný neduh se dá odstranit ambulantně laserem. Zákrok je nebolestivý a trvá pouze několik minut. Po zákroku se již šedý zákal nemůže vrátit. Pociťuje-li pacient obtíže v operovaném oku, bývají tyto stavy způsobené infekcí nebo jiným očním onemocněním.

Jak probíhá léčba
Léčba je možná pouze chirurgickým zákrokem. Operace se provádí ultrazvukovým fakoemulzifikátorem, který do oka pronikne malým řezem. Pacientovi je odstraněna čočka, která se nahrazuje implantovanou nitrooční čočkou. Tato čočka je vyrobena z umělé hmoty a před její aplikací se stanoví dioptrická síla, která je u každého pacienta jiná. Nitrooční čočka zůstává v oku permanentně a není možné ji vyndat. Měkké monofokální nitrooční čočky hradí zdravotní pojišťovny. Ze zdravotního pojištění nejsou hrazeny tzv. multifokální čočky. Tyto čočky umožňují pacientovi vidět na blízko i na dálku bez brýlí. Kvalitní multifokální čočka stojí až 20 000 Kč. „Bohužel, v ČR se na trhu objevují i levné asijské náhražky, které nedosahují kvality originálních multifokálních čoček. Pacienti by měli být velice opatrní, když jsou jim nabídnuty multifokální čočky pod deset tisíc korun, a čočkám za 5 000 korun by se měli vyhnout širokým obloukem,“ upozorňuje MUDr. Hycl.

Operace šedého zákalu
Při vstupním vyšetření, které trvá jednu až dvě hodiny, posoudí lékař stav očí a provede měření oka, podle něhož se pak spočítá optická síla implantované čočky. Součástí vyšetření je poskytnout informace týkající se zákroku a dále pak rozkapání očí a podepsání dokumentu o informovanosti pacienta. Celkový stav pacienta prošetří praktický lékař, aby se předešlo případným rizikům spojeným s operací. Operace probíhá většinou ambulantně. Po příchodu do nemocnice jsou pacientovi prvotně aplikovány do oka kapky rozšiřující zorničku a navozující anesteziologický účinek. Operace trvá 10 až 20 minut a přibližně po dvou hodinách může jít pacient domů. „Operace katarakty se stává nejčastějším chirurgickým zákrokem prováděným u lidí starších 65 let. Odhaduje se, že za svůj život podstoupí operaci šedého zákalu alespoň na jednom oku každý druhý obyvatel České republiky. České zdravotní pojištění poskytuje dostatečnou úhradu na kvalitní operace bez doplatků. Pečlivě proto vybírejte pracoviště a neplaťte, za co nemusíte,“ vysvětluje MUDr. Josef Hycl, CSc., lékařský ředitel oční kliniky NeoVize a zdůrazňuje, že výsledek operace ovlivní celý zbytek života pacienta.

Po operaci
Po operaci je nutné oko ošetřovat očními kapkami a chránit ho před jakýmkoli úrazem nebo vnějším tlakem. Po absolvování operace šedého zákalu je možno vykonávat všechny běžné činnosti, které pacient vykonával i před operací. Výjimku mají pouze ženy, těm se doporučuje po dobu 2 týdnů nelíčit víčka a řasy.

Článek vznikl s laskavou pomocí MUDr. Josefa Hycla, CSc. a ve spolupráci s www.lekari-online.cz

Zhoršuje se vám zrak? Jak se tomu preventivně bráníte? Svěřte se na našem diskuzním fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Co jíst pro lepší zrak
Zacvičte si očima
Co máte v cestovní lékárničce?
Trápí vás alergie na slunce?
Moxování – léčivý oheň
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.