velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na srpen

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

Druhá polovina prázdnin přináší zajímavé kulturní události. Na své si přijdou milovníci divadla, filmu i cirkusu. Můžete oslavit narozeniny Petřínské rozhledny, podívat se do malé originální zoologické zahrady nebo se projet parním vlakem…


Archiv: Fresh film festival

V pražských Letenských sadech se mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou koná už VIII. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla. Je to jediný tuzemský festival, který systematicky uvádí nejlepší soubory tzv. nového cirkusu, kombinujícího cirkusové dovednosti s divadelní poezií. Mezi letošní hlavní hvězdy patří Compagnie Malabar a Compagnie XY z Francie nebo švédský Cirkus CirkOr. Z českých souborů zde vystoupí např. Buchty a loutky, MIM o.s., Cirkus Mlejn, Bilbo Compagnie nebo VOSTO5. Festival začíná 21. srpna a končí 4. září. Na zahajovacím večeru čeká návštěvníky velkolepá podívaná, kdy ve snové atmosféře parkem popluje velký měsíční koráb. Ať už přijdete kdykoli, neuděláte chybu. Podrobný program najdete na www.letniletna.cz

V srpnu si připomeneme jedno významné pražské výročí. Přesně před 120 lety se totiž několik nadšenců rozhodlo na Petříně vybudovat malou Eifelovku. Petřínská rozhledna je sice vysoká jen 60 metrů, ale konstrukční kvalitou si s pařížským originálem nezadá. Na velkou „narozeninovou“ oslavu můžete vyrazit 20. srpna!

Jedním z nejvýraznějších a nejrespektovanějších evropských festivalů zaměřených na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu, je Fresh Film Fest. Jeho osmý ročník ovládne Prahu od 24. do 28. srpna. Kromě vyzkoušeného Paláce Akropolis, kina Světozor, divadla Ponec a FAMU se festivalové dění rozšíří do Kina 35 ve Francouzském institutu a pod širé nebe do Riegrových sadů, kde bude volný vstup. Letošním tématem je „vzdor“. Ze 150 snímků uveďme aspoň celostátní předpremiéru filmu J. J. Abramse Super 8, polský snímek Pokoj sebevrahů, belgický hraný dokument Upíři nebo poeticky laděnou americkou prázdninovou filmovou mozaiku Jess + Moss. Více na www.freshfilmfest.net

Surivalball v džungli

Čtěte také: Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku

Metropolitní léto hereckých osobností nabízí v druhé polovině srpna komedii o lásce v době finanční krize „Soukromý skandál“ v Divadle Palace a slavný muzikál s živým orchestrem „Hello, Dolly!“ v Divadle Hybernia. Kterýkoli srpnový večer můžete zajít také na Vyšehrad. Od 20 hodin se tu konají představení a koncerty českých a slovenských umělců.

Chystáte-li se právě na vytouženou dovolenou, nezapomeňte si do kufru či batohu přibalit i dobrou knihu. Už jste četli Mrazivé mlčení? V londýnském Claphamu stojí v jedné ulici pěkný jednopatrový dům se zahradou. Obývají ho čtyři ženy. Nad zdánlivě harmonickou domácností se však snáší stín neblahé události z doby před dvanácti lety. Protože autorkou je Ruth Barbara Rendellová, známá jako „královna zločinu“, určitě vás čeká napínavé čtení.

Jedete kolem Protivína? Zastavte se v tamní soukromé ZOO. Čeká vás tu největší středoevropská kolekce jedenadvaceti druhů krokodýlů. V nedalekých Chvalšinách najdete i nejstarší krokodýlí farmu ve východní Evropě.

Návštěvu Železničního muzea českých drah v Lužné u Rakovníka si naplánujte na 27. srpna. Po prohlídce si můžete vyjet na rozloučenou s prázdninami parním vlakem k Berounce za Kelty. Na prázdninovém výletě do povodí Berounky můžete navštívit hrad Křivoklát nebo zámeckou expozici o Keltech v Nižboru.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Cesta do Santiaga – cesta k sobě
Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!
Na jazz do Českého centra v Paříži
Moxování – léčivý oheň
Ženšen – kořen síly
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.