velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE (13): Čůrání vestoje, lítý souboj a sladká odměna

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Když odvykáte kouření, může se stát, že si místo toho osvojíte spoustu jiných dovedností. Zlaticu naučila kamarádka čůrat vestoje, Štěpánka se konečně odhodlala vyrazit na chatu, kde se místo cigaret utkala s vosami a Alena se po dvou dlouhých týdnech přestala mračit. Více se dozvíte z deníků típařek.


Zálibný pohled na cigarety je již minulostí

Nehledáte náhodou?
Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Video účastníků zde
Diskuzní fórum Típni TO! LIVE
Podpořte účastnice Típni TO! LIVE
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE najdete zde

Dámy si tentokrát zapsaly:

Štěpánka
Konečně jsem se přesvědčila k návštěvě chatičky. Místo mi po dlouhá léta dodává sílu a energii, kvůli cigaretám na něj přeci nezanevřu. Pobyt jsem odkládala z obavy nad vlastním selháním. Obávala jsem se, že tam budou číhat nějaké zapomenuté cigarety, protože zde jsem trávila předvečer dne D, kdy jsem típla poslední cigaretu. Důsledně jsem se vyhýbala otevírání šuplíků a nahlížení do poliček. Díky dlouhé nepřítomnosti se prosadila moc přírody v podobě velkého vosího hnízda, umístěného tak nešťastně, že bránilo v otevření okenice. Vosy si ušetřily práci i stavební materiál tím, že využily malý, ohraničený prostor. Bohužel v místě okenní zástrčky.Nezbylo mi, než se utkat s hmyzem v lítém boji. Podrobnosti nejsou důležité, podstatné je to, že jsem posléze okno osvobodila. Neodbytnou chuť na cigaretu se mi pak naštěstí podařilo zvládnout žvýkačkou. Ještě na sobě budu muset hodně pracovat, protože chutě mám paradoxně větší v čistém povětří černokosteleckých hvozdů, než uprostřed smogu velkoměsta.

Zlatica
Pondělí: Přesidlujeme z hotelu v Kubíně na chaloupku v Štefanove nad Oravou. Kamarádka mě učí za hurónského smíchu močit do potoka vestoje, do kadibudky je tady zvykem chodit jenom na velkou.
Úterý: Příprava na malování v plenéru. Malování oravské přírody. Večer studie figury tužkou a příjemné posezení a vzpomínání na dětství.
Středa: Celodenní malování v plenéru, kamarádka maluje krajinu, já figuru v krajině. Procházející pastýř a jeho dva psi zabránili stádu krav nás převálcovat. Obdivovali naše díla. Po svačině jsme zahájily sekání sochy z vyschlé hrušně, stojící v zahradě za chalupou. Večer jsme si pochutnaly na pečených bramborách s dijonskou hořčicí. V záplavě zajímavé a zábavné činnosti zapomínám na náš projekt i na podpůrný lék. Kouřením se nezabývám, v tomhle prostředí jsem stejně nikdy nekouřila.
Čtvrtek: Náhodou se nám povedlo vstát v pět hodin ráno, tak jsme se rozhodly pro celodenní túru do Náměsťova. Užily jsme si pekelné horko. Na zarostlých a nedůsledně označených turistických stezkách jsme několikrát zabloudily. Náladu nám spravily lesní jahůdky, borůvky, houby a kytice léčivé třezalky. V Náměsťově ochutnáváme zmrzlinu a úspěšně lovíme v sekáči. Busem se vracíme do Štefanova n. Oravou a s povděkem přijímáme nabídku odvozu autem od místního dlouhovlasého prošedivělého playboye.
Pátek: Ráno snídáme tradiční houbovou míchanici. Intenzivně pokračuji v sekání sochy a skvěle se mi daří řešit výtvarné problémy s tím spojené. Upekla jsem rybízový závin, kamarádka uvařila hrstkovou polévku v očekávání příjezdu domácího pána. Na jeho počest jsme uspořádaly vernisáž našich maleb a kreseb. Večer jsme jaksepatří završili vínkem a vzájemným sdílením zážitků.
Sobota: Nadále sekám sochu a připravuji kuřecí perkelt s ručně házenými haluškami. Večer na ohni opékáme buřty a samozřejmě nechybí vínko. Ani v přítomnosti kuřáka mě kouření neláká.
Neděle: Uklízíme a balíme věci na návrat do Bratislavy. Cestou se stavíme na salaši koupit sýr a žinčici. Po příjezdu do Bratislavy spláchneme prach z cesty pivem a jdeme si zaplavat do petržalského jezera Draždiak.

Alena
Tento týden byl nesrovnatelně těžší než ostatní. Ve středu večer jsem byla sama doma a přemohly mě obavy, že to nevydržím a zapálím si. Volala jsem dokonce kamarádce, jestli u mě nechce přespat. Nakonec jsem se zabavila lepením dřívek. Od pátku jsem začala pociťovat zlepšení ve stavech rozčílení, které již nepřicházely tak často. Od pátečního večera jsem měla potřebu kontaktu s ostatními členy rodiny a dokonce i chuť si jen tak popovídat. V sobotu jsem strávila příjemný den s rodiči. Jeli jsme na výlet a pak jsme si koupili dobrou zmrzlinu a pustili jsme si skvělý film. To bylo po dlouhé době poprvé, kdy jsem na cigarety ani nepomyslela a byla jsem klidná jako dřív. Mám takový pocit, že krizi jsem zvládla a pevně doufám, že už žádná nebude.

Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE zde

Podpořte náš čtyřlístek! Slova povzbuzení nebo radu můžete umístit do našeho fóra nebo jim můžete napsat . Do předmětu uveďte jméno účastnice a Típni TO! LIVE.

Petice proti kouření ve veřejných prostorách: www.stopkoureni.cz

Partneři projektu: ČRo 2 Praha, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku, prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., MUDr. Iveta Vondrová, Oddělení pneumologie, alergologie a klinické imunologie
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.