velikost písma: A +/ A/ A -

Co máte v cestovní lékárničce?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 5

Cestovní lékárnička je důležitou součástí vybavení na cesty. Nečekejte na náhodu a připravte se dopředu na možná rizika dovolené.

Foto: iStock

Cestovní nevolnosti
Cestovní nevolnost neboli kinetózu má na svědomí aparát středního ucha. Během jízdy naše oči vidí to, co neodpovídá pocitům. Zatímco například v autě se nic nepohybuje, hýbe se všechno okolo něho a tak dochází k podráždění nervů, poklesu krevního tlaku a zvracení. Můžete se vyzbrojit speciálními žvýkačkami proti nevolnosti na cestách nebo volně prodejným lékem. Tyto prostředky možná také oceníte na výletě lodí nebo projížďce na velbloudovi.

Něco na vás leze?
Pokud se blíží „jenom“ rýma, potřebujete především ošetřit zduřelou nosní sliznici, k čemuž se výborně hodí kapky do nosu. I na dovolené se ale může stát, že vás začne také škrábat v krku, bolet hlava, dostaví se zvýšená teplota a typické příznaky nachlazení a virózy. Uškodit vám mohlo podchlazení, cirkulace virů v uzavřeném prostoru letadla, nebo změny tlaku v letadle a při potápění a spustily skryté onemocnění. Rozhodně nic nezkazíte prostředkem na posílení imunity.

Záludné bolesti
Máte sedavé zaměstnání? Nebo po celý den stojíte třeba za pultem? Pak se může stát, že vás právě na vytoužené dovolené začnou bolet nohy, záda, klouby i svaly a další části pohybového aparátu z náhlé nadměrné fyzické zátěže. Do lékárničky proto nezapomeňte přibalit univerzální prostředek proti bolesti svalů a kloubů, jehož účinnou látkou je například diklofenak, který můžete použít buď ve formě tablet, nebo prostřednictvím emulgelu. Tablety pomohou u bolesti kloubů, svalů, ale i hlavy a zubů. Emulgel pro vnější použití vetřete do pokožky přímo v místě bolesti nebo otoku. Má chladivý účinek a poskytuje výraznou úlevu. Pokud máte silné bolesti, je možné léčbu emulgelem zkombinovat také s tabletami obsahujícími diklofenak.

Zažívací potíže
Změna prostředí, cizokrajná jídla a nebalená voda mohou vyvolat průjmová onemocnění. Vaše lékárnička by proto určitě měla obsahovat první pomoc, ať už ve formě prášku na bázi čištěného jílu nebo tablety s antidiaroiky.

Problémy očí
Preventivně vaše oči ochrání sluneční brýle. Z nadměrné zátěže, prachu, sluníčka, slané vody se občas objevuje lehký zánět očí, takže by na cestách rozhodně neměly chybět přípravky na ošetření očí.

Hmyz a alergie
Alergici si své léky jistě pečlivě sbalí, ale vy, kteří si myslíte, že žádnou alergií netrpíte, si jako pojistku přidejte do lékárničky přípravek, který pomáhá na otoky po bodnutí hmyzem, svědění, alergickou kopřivku a další kožní reakce. Nezapomeňte si pinzetu na vyjmutí případného klíště.

Mykózy nohou
Teplo a vlhko jsou živnou půdou pro plísně, které se velmi rychle šíří a které se uchytí na vašich bosých nohách, aniž byste si to uvědomili. Nebezpečí číhá na koupališti, u bazénu, v převlékárnách a sprchách. Mykóza nohou se objevuje nejčastěji mezi prsty, ale i na chodidle nebo po stranách chodidla. Chraňte svá chodidla vhodnou obuví do vody a v případě prvních příznaků použijte krém proti plísním.

Pozor na sluníčko!
Na úpal a úžeh – nejčastější onemocnění z přehřátí – žádné medikamenty nejsou. Doporučuje se především ochlazování organismu a klid. Pokožku před slunečním zářením chraňte přípravky s UV filtrem, ale vyplatí se mít s sebou i prostředky na spáleniny. Více o úpalu a úžehu si můžete přečíst ZDE.

Potřeby pro první pomoc
V žádné lékárničce by neměly chybět tlakový obvaz, obinadla, leukoplast odolná proti vodě, náplasti, vlhčené ubrousky napuštěné antiseptickým roztokem, teploměr, spínací špendlíky, nůžky, pinzeta, žiletka, antiseptikum, elastické obinadlo a dezinfekce pro ošetření drobných poranění, které nepálí, takže je vhodný i pro děti.

Co Vás letos potkalo na dovolené? Byli jste dostatečně připraveni? Diskutujte na našem fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Zvyšují přípravky proti pocení riziko rakoviny?
Masky k nakousnutí
Jak se naučit žít s hluchoslepotou
Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče
Kulový blesk: dělají si z nás kulové?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011